MİLLİ SPORCULARIMIZI TANIYALIM

2013 YILI GAZETE HABERLERİNDEN

Genç ciritçinin hedefi olimpiyat şampiyonluğu

Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'nda (EYOF) hem altın madalya alan, hem de rekor kıran Antalyalı Eda Tuğsuz'un hedefinde olimpiyat şampiyonluğu var.

Cirit atmada Türkiye'nin gelecek vadeden sporcularından olan 16 yaşındaki Eda Tuğsuz, antrenmanlarını amcası Hikmet Tuğsuz eşliğinde yapıyor. (2015 yılı itibariyle birlikte çalışmamaktadırlar.) Eda Tuğsuz, "Sabah akşam antrenman yapıyorum. Hedeflerim belirginleşince antrenmanları daha istekli yapıyorum. Bazen ağlaya ağlaya çalıştığım oluyordu. Arada sakatlıklar da yaşadım. Zorluklarla çok mücadele ettim, ama sonunda meyvelerini almaya başladım." diyor.

Antalya Bahaeddin Güney Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencisi olan Tuğsuz, derslerini de ihmal etmediğini, bu sene yoğun antrenmanlara rağmen 'Teşekkür Belgesi' aldığını dile getiriyor.

'CİRİT ATMAYA HİÇ İLGİM YOKTU'

Hollanda'nın Utrecht kentindeki EYOF'da 56,61 metre ile altın madalya kazanan Eda Tuğsuz, aynı zamanda 53,86 metre ile Rus Alina Gerasimchuk'a ait EYOF rekorunun da yeni sahibi oldu. Bu şampiyonadan önce de Ukrayna'da düzenlenen 8. Dünya Yıldızlar Atletizm Şampiyonası'nda dünya beşinciliği elde eden Tuğsuz, hedeflerini büyüterek çalışmalarına devam ediyor.

Küçük yaşlarda cirit atmaya ilgisinin hiç olmadığını anlatan Tuğsuz, o günleri anlatırken, "Cirit atmaya hiç ilgim yoktu. Ama ciridi elime alınca farklı hissettim ve devamlı cirit atma isteği doğdu. Bazen antrenmanlarda cirit atmayınca 'niye cirit atmıyorum' diye hocama sorardım. Şu an tutku haline geldi. İyi ki bu alana yönelmişim." ifadelerini kullandı.

Tuğsuz, amcası dışında ailesinin ilk önce kendisini desteklemediğini, daha sonraları ise elde ettiği başarılar ile ailesinin de desteğini almaya başladığını anlatıyor. Türkiye'de 30'dan fazla birinciliği olduğunu belirten Tuğsuz, "Hem ulusal hem uluslararası müsabakalara giderken hep dua ediyorum. Bir keresinde dua etmeyi unuttum o gün sakatlanmıştım. Bundan sonra hiçbir zaman duasız çıkmayacağım." diyor.

DESTEK YETERSİZ

Eda Tuğsuz'un hem amcası hem de antrenörlüğünü yapan (2015 yılına kadar) Hikmet Tuğsuz ise yeğenin çok iyi desteklenmediğini ifade ederek, "Fenerbahçe Spor Kulübü'nün oyuncusu olan yeğenim, kulübünden iyi destek alıyor, ancak ferdi müsabakalarda Antalya İl Gençlik Müdürlüğü'nden destek gelmiyor." şeklinde konuştu.

Yeğeninin cirit atmada ulusal ve uluslararası birçok başarı elde ettiğini ve Norveç'ten transfer teklifi olduğunu anlatan Tuğsuz, "Ancak ne İl Gençlik Müdürlüğü'nden ne de Antalya Valiliği'nden kuru bir teşekkür bile edilmedi. Sporcumuzun Türkiye'ye kazandırılması için gelen teklifleri geri çevirdik. Ancak böyle yetenekli sporcularımız desteklenmezse ileride olimpiyatlarda altın madalyayı nasıl kazanmayı düşünüyorlar, bilmiyorum." diye konuşuyor.

EDA'NIN BAŞARILARI

Türkiye'deki müsabakalarda 30'dan fazla birinciliği olan Eda Tuğsuz, 24-27 Mayıs 2013 tarihleri arasında Ukrayna'da yapılan Dünya Liselerarası Atletizm Şampiyonası elemelerinde Cirit Atma dalında dünya ikincisi oldu.

Tuğsuz, yine Ukrayna'nın ev sahipliğinde düzenlenen 8. Dünya Yıldızlar Atletizm Şampiyonası'nda beşincilik elde etti. Tuğsuz Hollanda'da düzenlenen EYOF'da ise hem altın madalya kazandı hem de rekor kırdı.

CİHAN
Haber Tarihi: 2013Haber Adresi: http://www.yazete.com/spor/genc-ciritcinin-hedefi-olimpiyat-sampiyonlugu-652858.html

18.219.236.62